Недекларираният бензин е 5,12 процента. При дизеловите горива не са били декларирани 14,14 процента. Над 505 млн. лева са загубите за бюджета заради недекларирано гориво.

Това посочи Тихомир Безлов – старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, който представи мащабно проучване за размера на сивия сектор, направено от „Витоша рисърч“ и Центъра за изследване на демокрацията по поръчка на Българската петролна и газова асоциация.

Над 500 млн. загуби за бюджета

Той добави, че общо недекларираните акцизи са 176 851 199 лв, а неплатеното ДДС – 328 286 697 лв.

Сумарно 505 137 896 лв. са загубите на бюджета от недекларираното гориво.

Данните показват, че в сравнение с 2018 г. има леко намаляване на нерегистрираните горива, особено през втората половина на 2019 година.

Според Тихомир Безлов очевидно има значимо подобряване за приходите в бюджета, но същевременно има пет пъти повече загуби в сравнение с цигарената индустрия.

„Препоръките са да се следва моделът, който има при цигарената индустрия – сътрудничеството между бизнеса и държавните институции“, каза той.

Тихомир Безлов счита, че има достатъчно инструменти, за да се преодолее този проблем. Според него може да се използват възможностите на толсистемата.

Проучването показва и още нещо любопитно. Въпреки че броят на моторните превозни средства се увеличава, техният среден пробег намалява. Според проучването през миналата година при регистрирани 3.34 млн. превозни средства реално движещи се са 2.964 млн. От тях 2.33 млн. са леки автомобили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!