машинен вот

Въпреки че представителите на БСП и ИТН по цял ден ни говорят колко лош и порочен е моделът Борисов-Пеевски, изненадващо представителите им в ЦИК се съюзиха и погазиха духа на новия изборен закон, който предвижда гласуването да става само с машини. С машинния вот се избягват дългогодишните манипулации и фалшификации на изборните резултати, които се получаваха благодарение на среднощното броене на бюлетини и разнасянето на чували от секциите до ЦИК.

„Решението, с което Централната избирателна комисия прегази Изборния кодекс и задължи членовете на Секционните избирателни комисии да броят всички хартиени разписки от гласуването, беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Този начин на гласуване на представителите на политическите партии в ЦИК говори сам по себе си. Трябва да се обърнете към тях, за да разберете какви са мотивите им. Аз не мога да спекулирам“, каза Надежда Йорданова от „Демократична България“.

Припомняме, че решението на ЦИК бе обжалвано от ДБ, ИБГНИ и ПП във Върховния административен съд.

„Опасенията ни са, че това ще доведе до хаос. Нека да направя една вметка. ВАС е доказал през годините, че може ясно да отстоява правото, да прилага и да оказва Закона такъв, какъвто е. Вярвам, че той ще прецени мотивите на всички страни, ще се вгледа в Закона и ще го приложи правилно. Ако обаче приемем абсурдната хипотеза, че четем Закона по различен начин, то това, което ние ще направим е да обучим максимално добре нашите членове на СИК, така че да предотвратим хаоса.

Това, което се цели от създателите на тази идея, под благопривидното твърдение, че това е по-голяма гаранция, всъщност е да допусне човешката грешка в отчитането на изборния резултат и за една и съща секция да има различни резултати, което е абсурдно и не бива да се случва“, каза още тя.

Юристът обясни, че по закон в секциите, в които има машинно гласуване, бюлетината е електронна.

„Т.е. вотът се подава чрез гласуването с машина. Хартиената разписка не е бюлетина. Чрез нея не може да се броят гласовете. Такъв е редът, който е предвиден в Изборния кодекс. Предходните избори показаха, че това е мъдро решение на законодателя. Нека си спомним, че недействителните бюлетини намаляха драстично на вота през юли, грешките в протоколите също намаляха. Периода на отчитане се ускори и не бяхме свидетели на опашки пред зали и на припадащи от изтощение членове на СИК“, коментира още Йорданова.

Според нея тази акция е първа стъпка към връщането към хартиено гласуване.

Ако това решение не бъде върнато от съда, това ще е крачка назад и предпоставка за объркване, хаос и манипулации на изборния процес.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук