Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова

Надежда Йорданова е народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” в софийския 23-и МИР. Тя е зам.-председател на парламентарната група на “Демократчна България”. Председател е на анкетната парламентарна комисия “Магнитски” и зам.-председател на постоянната комисия по конституционни и правни въпроси. Надежда е юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Тя е съавтор на законопроектите за електронно гласуване и гласуване по пощата, предложени от “Демократична България” още през 2018 г., както и на законопроекта за видеонаблюдение при преброяване на вота. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). В 45-ото Народно събрание Надежда Йорданова бе заместник председател на парламентарната група на “Демократична България” и член на Комисията по правни въпроси.

Защо само три политически формации подадоха жалби до Върховния административен съд? Другите партии нямат нищо против ръчното броене на разписките от машинното гласуване.

Ако погледнем с какво мнозинство е прието обжалваното от нас решение на ЦИК, става ясен отговорът на въпроса ви. Решението, с което Централната избирателна комисия прегази Изборния кодекс и задължи членовете на Секционните избирателни комисии да броят всички хартиени разписки от гласуването, беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Този начин на гласуване на представителите на политическите партии в ЦИК говори сам по себе си. Трябва да се обърнете към тях, за да разберете какви са мотивите им. Аз не мога да спекулирам.

Какво ще се случи ако ВАС не уважи жалбите ви и вота на 14-ти бъде броен машинно и ръчно?

Опасенията ни са, че това ще доведе до хаос. Нека да направя една вметка. ВАС е доказал през годините, че може ясно да отстоява правото, да прилага и да оказва Закона такъв, какъвто е. Вярвам, че той ще прецени мотивите на всички страни, ще се вгледа в Закона и ще го приложи правилно.

Ако обаче приемем абсурдната хипотеза, че четем Закона по различен начин, то това, което ние ще направим е да обучим максимално добре нашите членове на СИК, така че да предотвратим хаоса. Това, което се цели от създателите на тази идея, под благопривидното твърдение, че това е по-голяма гаранция, всъщност е да допусне човешката грешка в отчитането на изборния резултат и за една и съща секция да има различни резултати, което е абсурдно и не бива да се случва.

В прессъобщение, което сте изпратили до медиите, пише, че с ръчното броене ще се противоречи на Закона. По какъв начин точно? Бихте ли обяснили?

По Закон в секциите, в които има машинно гласуване, бюлетината е електронна. Т.е. вотът се подава чрез гласуването с машина. Хартиената разписка не е бюлетина. Чрез нея не може да се броят гласовете. Такъв е редът, който е предвиден в Изборния кодекс. Предходните избори показаха, че това е мъдро решение на законодателя. Нека си спомним, че недействителните бюлетини намаляха драстично на вота през юли, грешките в протоколите също намаляха. Периода на отчитане се ускори и не бяхме свидетели на опашки пред зали и на припадащи от изтощение членове на СИК.

Преброяването на миналите избори стана по-бързо и лесно, но какво очаквате да се случи на тези, които са по-сложни, защото гласуваме и за парламент и за президент?

Аз вярвам, че Законът ще бъде приложен такъв, какъвто е. Вярвам, че съдът няма да допусне хаос и незаконосъобразно решение на ЦИК. Противното означава произвол.

Имате ли прогноза за това – как ще бъде изкривен вота, ако се броят разписките?

Вота на българите не може да бъде изкривен, защото Изборния кодекс показва, че водещото при отчитането на вота ще бъде протокола от машината и ЦИК няма как да зачеркне това с едно решение. Големият проблем е, че при броенето на разписките се допуснат много грешки. Нека припомним, че разписката от машинното гласуване е подобна на касова бележка и няма специална защита. Тя е малка и много лесно може да бъде унищожена или преброена грешно.

Буквите са малки и текста не се вижда от станалите членове на СИК, да не говорим за наблюдатели и застъпници на политически партии и коалиции. Крайният резултат ще бъде, че ще имаме от една страна преброени разписки с човешка грешка, от друга страна машинните протоколи без човешка грешка. Хората ще бъдат с едно породено съмнение за честността на изборите. Нещото, което им се представя като гарант за честни избори, ще има обратен ефект.

Разликите в двата вида броене едва ли ще са големи. Може и да няма такива. В България има около девет хиляди секции, в които се гласува с машина. Представете си една или две разлики, грешки и коригирани протоколи от контролното преброяване на бюлетините.

Как ще изглежда това на хората? Какъв е смисълът в това? Обезпокоителното е, че ГЕРБ и ДПС трайно бяха против машинното гласуване. Тази акция изглежда като първа стъпка към връщането към хартиено гласуване. Защото тогава, когато направиш суматоха, хаос и затрудниш машинното гласуване, ти на практика го обезсмисляш и даваш силен аргумент, че то не работи и трябва да се върнем изцяло към хартия, а това не трябва да се случва.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук