риболов

Франция ще отложи наказателните мерки срещу Обединеното кралство, докато продължават преговорите за риболовните права след Брекзит, заяви президентът Еманюел Макрон. От „Даунинг стрийт“ казаха, че приветстват хода на Париж и ще продължат интензивните дискусии и днес. 

Париж бе заплашил, че ще блокира достъпа на британски риболовни съдове до френски пристанища от полунощ по повод на спора за издаване на лицензи за риболов на френските траулери в британски води. Макрон обаче заяви пред журналисти в Глазгоу, че санкциите ще бъдат отложени, тъй като преговорите ще продължат. Британската страна изрази задоволство от хода на Франция. Според „Скай нюз“ вчера дори са били издадени няколко лицензи на френски кораби като акт на добра воля за намаляване на напрежението.

От канцеларията на френския президент съобщиха, че очакват британския отговор на френските предложения за лицензите до сряда.

Междувременно британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост заяви, че е приел поканата на френския министър по европейските въпроси Клеман Бон за среща в Париж в сряда. Еманюел Макрон все пак бе предпазлив в изявлението си като посочи: „Ще видим до къде сме стигнали утре в края на деня, дали нещата наистина са се променили.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!