Илън Мъск, Марс
на снимката: Илън Мъск

Илон Мъск предложи да продаде част от акциите си на Tesla (TSLA) „веднага“, ако ООН успее да докаже, че 6 милиарда долара ще решат световния глад.

Коментарите му дойдоха, след като директорът на Световната продоволствена програма на ООН (WFP) Дейвид Бийзли, в интервю за CNN миналата седмица, предизвика свръхбогатите, и по-специално двамата най-богати мъже в света Джеф Безос и Илон Мъск, „да се включат еднократно“, за да помогнат за решаването на световния глад.

„6 милиарда долара, за да помогнем на 42 милиона души, които буквално ще умрат, ако не ги достигнем. Не е сложно“, каза Бийзли.

Тази сума би се равнявала на приблизително 2% от нетното богатство на Мъск.

В публикация в Twitter в неделя, главният изпълнителен директор на Tesla написа:

„Ако WFP може да опише в точно как 6 милиарда долара ще решат световния глад, аз ще продам акциите на Tesla веднага и ще го направя. Но това трябва да е прозрачно, така че обществеността да види как точно се харчат парите“, добавя той.

Бийзли отговори на публикацията на Мъск в Twitter, като  увери милиардера, че WFP разполага със системи за прозрачност и счетоводство с отворен код. „Вашият екип може да прегледа и да работи с нас, за да бъде напълно уверен в това“, каза той. „6 милиарда долара няма да решат световния глад, но ще предотвратят геополитическата нестабилност, масовата миграция и ще спасят 42 милиона души, които са на ръба на гладната смърт“, добави Бийзли.

Мъск туийт

Обръщайки се директно към милиардерите в интервюто на CNN, той призова: „Ами ако дъщеря ви умира от глад? Ами ако семейството ви умира от глад? Просто се събудете, помиришете кафето си и помогнете“.

Припомняме, че към понеделник Мъск имаше нетна стойност от 311 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, което го прави най-богатият човек в света. Нетната стойност на американските милиардери се е удвоила от началото на пандемията, възлизайки на 5,04 трилиона долара през октомври. Миналата седмица Tesla стана шестата компания в историята на САЩ със стойност 1 трилион долара. Тя се превърна във втората най-бърза, постигнала този етап след Facebook (FB).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук