пл. Александър Невски

Градските активисти от „Спаси София“ изпратиха писма до седемте политически партии, които най-вероятност ще бъдат представени в 47-мото Народно събрание с призив публично да се откажат от депутатските места за паркиране, окупирали едно от най-емблематичните градски пространства на столицата.

„Има безброй аргументи защо площадът около храм-паметника Св. Александър Невски не трябва да бъде превърнат в безплатен паркинг за депутатите. Това е едно от най-красивите пространства в столицата и символ на България. Затова призоваваме политическите партии още преди изборите да поемат публичен ангажимент, че ще дадат личен пример и ще се откажат от привилегиите си в името на обществения интерес” – казва Борис Бонев, независим общински съветник.

Според активистите предишните ръководства на Народното събрание незаконно са си присвоили публичната общинска площ около сградата на Парламента, като даже не са плащали и дължимата такса към Столичната община.

„Вместо освобождаване на огромния депутатски паркинг с над 100 места те са решили да обявят именно него за „зона за сигурност”. Очевидно не става въпрос за никаква зона за сигурност, а за подигравка с гражданите и злоупотреба със закона” – категоричен е Андрей Зографски, транспортен експерт от Спаси София.

От организацията са категорични, че депутатите няма как да бъдат привилегировани, докато всички останали граждани, фирми или институции плащат по 650 лв. на месец за всяко резервирано място в режим служебен абонамент.

„Това са огромни средства – по 650 000 лв. на месец или по 25 нови автобуса за софиянци всяка година. Но тези пари отново биха дошли от данъците на гражданите и аз категорично не съм съгласен да се плаща тази колосална сума в името на личния комфорт на депутатите” – казва Борис Бонев.

От Спаси София припомнят, че в момента депутатите разполагат с два паркинга с общ капацитет от над 220 места.

Отговорите на партиите ще бъдат публикувани на страницата на „Спаси София“ на 10.11.2021 г. Според тях това ще бъде и допълнителен знак към гласоподавателите, които трябва да направят информиран избор на 14-ти ноември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук