Еквадор прекъсна наказателно интернет достъпа на Джулиан Асанж, който се укрива в посолството на страната в Лондон от 2012 г. Правителството на страната заяви, че е прекъснало системите за комуникация с външния свят на Джулиан Асанж.

Не се дават по вече подробности за въпросната санкция и не се уточнява дали основателя на „Уикилийкс“ има право да приема посетители.

Тази мярка бе осъдена от бившия гръцки министър на финансите Янис Варуфакис и британския музикант Браян Ино, според които тя допринася за „изолацията на Асанж“.

В съобщението си еквадорското правителство предупреждава, че при повторна проява на австралиеца Кито може да предприеме и други мерки, без да са дават никакви уточнения.

Еквадорското правителство не посочи по какъв начин Джулиан Асанж не е спазил „своите писмени ангажименти към правителството на Еквадор, поети в края на 2017 г., според които не трябва да публикува съобщения, представляващи намеса в отношенията на Еквадор с други държави“, включително и САЩ.

Реакцията на Кито идва обаче след серия от съобщения на Асанж в „Туитър“ в понеделник вечерта. В тях той критикува синхронизираното експулсиране на руските дипломати от западни страни, като реакция на отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, „12 часа след един от най-ужасните пожари в постсъветската история“ в търговски център в Сибир.

В резултат на тези съобщения в „Туитър“ Асанж си спечели гнева на член на британското правителство. „Много жалко, че Джулиан Асанж е още в посолството на Еквадор“, каза британският държавен секретар по външните работи Алан Дънкан пред парламента. „Вече е време този малък жалък червей да излезе от посолството и да се предаде на британското правосъдие“, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!