Страните членки на Евросъюза, които не успяват да покрият стандарите за върховенство на закона, да загубят достъпа си до фондовете на Общността. Такава промяна на правилата за ползване на кохезионно финансиране предлага правителството на Германия в доклад, изпратен до ЕК, съобщава „Ройтерс“. Засега изглежда, че мярката ще засегне държави като Полша и Унгария, които получават пари от европейските фондове, но от доста време си правят оглушки за критиката на Брюксел.

Докладът на германското правителство е от 7 страници и съдържа предложенията на Берлин за промени в правилата след 3 години, по които ЕС подпомага по-бедните страни.

„Трябва да се проучи възможността дали ползването на кохезионните фондове на ЕС, може да се обвърже със спазването на принципите на правовата държава“, се казва в документа и изрично се посочва, че се иска спиране на фондовете за страните, които не спазват препоръките на ЕК за реформи.

По всяка вероятност това предложение ще бъде посрещнато остро от засегнатите държави. От друга страна, позицията на Германия е важна в подобни дискусии, защото тя е най-развитата икономика в Европа има и най-голям принос към попълването на бюджета на кохезионните фондове.

От 2015-та, когато консервативната партия на „Закона и справедливостта“ пое управлението в Полша, страната е непрекъснато обект на критика от страна на ЕК за авторирарни практики, които напоследък са по повод на променте в съдебната система.

Случаят с Унгария е по-тежък: от 2010-та, когато на власт дойде правителството на националсиста Виктор Орбан, между страната и ЕК има търкания по различни теми. Последната е промени в Закона за висшето образование, които според критиците на кабинета, облагодетелстват престижните частни университети в Будапеща.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!