великобритания туристи
Убийството е станало в Лондон

След приключването на официалното отделяне на Великобритания от Европейския съюз започна нова ера за Обединеното кралство, пише Би Би Си. Великобритания спря да спазва правилата на ЕС в 23:00 гринуичко време, след като влязоха в сила споразуменията за пътуване, търговия, имиграция и сътрудничество в областта на сигурността. Борис Джонсън заяви, че свободата е в ръцете на британците, а първите камиони, пристигнали на границата, влязоха във Великобритания без забавяне.

Министрите на Обединеното кралство предупредиха, че ще има известни смущения през следващите дни и седмици, тъй като новите правила и британските фирми, търгуващи с континента, се примиряват с промените. Но служителите са категорични, че новите гранични системи са „готови за работа“.

Първият ферибот от Holyhead в Уелс пристигна в пристанището в Дъблин в 05:55 ч. GMT с около дузина камиони на борда, като всички те освободиха митническите проверки за първи път без закъснения.

Първите митнически проверки приключиха след полунощ. Според говорителя на Eurotunnel Джон Кийф  всичко е минало добре и не са се образували опашки.

Какво се случва сега, когато е сключена сделка?

Великобритания официално напусна 27-членния политически и икономически блок на 31 януари, три години и половина след като британската общественост гласува за напускане на референдума за Брекзит през 2016 г. Но той се придържа към търговските правила на ЕС през последните 11 месеца, докато двете страни договаряха бъдещото си икономическо партньорство.

След като търговските преговори приключиха на Бъдни вечер най-накрая беше постигната сделка,коята в сряда се превърна във Великобритания в закон.

Според новите договорености британските производители ще имат безмитен достъп до вътрешния пазар на ЕС, което означава, че няма да има данъци върху вноса върху стоките, преминаващи между Великобритания и континента. Но това означава повече документи за бизнеса и хората, пътуващи до страни от ЕС, докато все още има несигурност какво ще се случи с банковото дело и услугите, които са основна част от икономиката на Обединеното кралство.

Великобритания и Испания също постигнаха споразумение, което означава, че границата между Гибралтар и Испания ще остане отворена, като сделката все още трябва да бъде официализирана в договор между Великобритания и ЕС.

Това е момент, който някои ще гледат с огромен оптимизъм, други с дълбоко съжаление, допълва Би Би Си.

Със сигурност обаче  настъпват значителни промени- в търговията, пътуванията, сигурността или имиграцията.

И докато коронавирусът продължава – засега – да ограничава голяма част от обществото, тези промени може да станат по-очевидни през следващите месеци.

Борис Джонсън – който беше ключова фигура в кампанията за напускане по време на референдума през 2016 г. и който изведе Обединеното кралство от ЕС през януари шест месеца след като стана министър-председател – каза, че това е „невероятен момент“ за Великобритания.

В новогодишното си послание премиерът заяви, че Великобритания вече е „свободна да прави нещата по различен начин и ако е необходимо по-добре от приятелите в ЕС“.

Но противниците на Brexit продължават да твърдят, че страната ще бъде в по-лошо положение, отколкото беше в ЕС.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън, чиято амбиция е да върне независима Шотландия обратно в ЕС, написа в Twitter: „Шотландия ще се върне скоро, Европа. Запалете светлината.“

Външният министър на Ирландия Саймън Коуни заяви, че „не е нещо за празнуване“ и отношенията на Великобритания с Ирландия от сега нататък ще бъдат различни.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания остава „приятел и съюзник“.

В Брюксел има чувство на облекчение, че процесът на Брекзит приключи, но все още има съжаление за самия Брекзит.

По принцип Европейският съюз смята, че Брекзит го прави – ЕС – и Обединеното кралство по-слаби. Но те смятат, че това е по-малко чао Великобритания и повече au revoir, защото има много възможности между двете страни.

Лондон и Брюксел все още трябва да говорят за практическите аспекти от Брекзит. Тепърва трябва да разберем какъв достъп ще даде Европейският съюз на Обединеното кралство до единния пазар и как ще продължи сътрудничеството по изменението на климата.

Затова ЕС смята, че това не е краят на разговорите с Обединеното кралство в обозримо бъдеще.

Какво се променя?

Кулминацията на процеса на Брекзит означава големи промени в различните области.

  • Приключи свободното движение на хора между Обединеното кралство и страните от ЕС. То е заменено в Обединеното кралство от система за имиграция, базирана на точки.
  • Всеки от Обединеното кралство, който иска да остане в по-голямата част от ЕС за повече от 90 дни във всеки 180-дневен период, сега се нуждае от виза.
  • Безмитното пазаруване се върна, като хората, които се връщат във Великобритания от ЕС, могат да донесат до 42 литра бира, 18 литра вино, четири литра спиртни напитки и 200 цигари, без да плащат данък.
  • Гражданите на ЕС, които искат да се преместят в Обединеното кралство (с изключение на тези от Ирландия), се сблъскват със същата базова система като останалите хора по света.
  • Британската полиция губи бързия си достъп до общоевропейските бази данни за съдимост, пръстови отпечатъци и издирвани лица.
  • Търговците в Англия, Шотландия и Уелс трябва да попълват повече документи, когато работят със страни от ЕС.
  • Британските фирми, които изнасят стоки за континента, ще трябва да попълват митнически декларации веднага.
  • Докато проверките на стоките, влизащи във Великобритания от континента, ще бъдат поетапни за период от шест месеца до юли 2021 г., някои нови митнически процедури вече са влезли в сила, при внос на алкохол, тютюн, химикали и контролирани наркотици.
  • Вече функционира новата търговска граница на Ирландско море, а Обединеното кралство постепенно ще може да задържа повече от уловената риба в собствените си води.

За разлика от останалата част на Великобритания, Северна Ирландия ще продължи да следва много от правилата на ЕС, тъй като нейната граница с Република Ирландия остава почти невидима. Правителството на Обединеното кралство заяви в четвъртък, че онлайн търговците на дребно във Великобритания няма да попълват митнически декларации, когато изпращат колети до клиенти в Северна Ирландия.

Колко подготвена е Великобритания?

През последните две седмици се провежда интензивна подготовка, за да се подготви Обединеното кралство за предстоящите промени, въпреки че опасенията остават много, а малкият бизнес не е готов.

Планът за обратно отброяване на Обединеното кралство включва оперативно тестване на инфраструктурата на границата и тясно сътрудничество с Франция, Холандия и Белгия.

Говорител на правителството каза, че граничните системи и инфраструктура, от които се нуждае страната са налице и са готови за новия старт на Великобритания.

Превозни средства, които се опитват да прекарат стоки през канала, без да бъдат попълнени правилните документи, се връщат, докато шофьорите на тежки автомобили с тегло над 7,5 тона, които нямат разрешителни за влизане в Кент, рискуват да бъдат глобени.

Обемът на трафика се очаква да бъде по-нисък от нормалния на 1 януари заради пандемията, но се очаква да се увеличи от понеделник, когато ще бъдат тествани новите процедури и мерките за извънредни ситуации на Обединеното кралство.

Правителството заяви, че са издадени 450 разрешителни за достъп до Кент на камиони HGV, които възнамеряват да преминат канала в Дувър на 1 януари, а превозвачите, пристигнали без тях, ще бъдат идентифицирани и ще бъдат глобени с 300 британски лири.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук