От 1 януари 2021 година в Брюксел се въвежда общо ограничение на скоростта за движение на моторните превозни средства от 30 км/ч, съобщиха местните власти. Целта е повишаване на пътната безопасност и принуждаване на все повече хора да не ползват авгомобилите си.

По основните улици и булевардите ще се запази възможността за движение с 50, 70 или 90 км/ч, но само в определени участъци според пътната маркировка.

Новото правило предвижда знаци за скоростта да се поставят там, където е позволено движение с над 30 км/ч, поясниха властите. Те добавиха, че около местата, където се струпват хора, позволената скорост ще бъде 20 км/ч.

Преследваните цели са на първо място повишаване на пътната безопасност в град, където ползването на велосипеди и тротинетки е масово.

Властите очакват с намаляването на разрешената скорост да разубедят част от гражданите да ползват своите автомобили.

Мярката бе приета преди епидемията от Ковид и бе съобразена с това, че белгийската столица разполага с добре уреден градски транспорт. Местни медии не съобщават за преоценка на намеренията заради влошената здравна обстановка и нарастващия дял на хората, които предпочитат да се движат самостоятелно, отколкото с обществен превоз.

Според експерти обаче намаляването на скоростта на движение ще увеличи замърсяването и задръстванията, от които Брюксел и без това страда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!