От понеделник контрольорите в градския транспорт в столицата ще започнат да глобяват нередовни пътници. От 4 януари  те няма да продават билети от 1,60 лева, а само такива за нередовни пътници от 30 лева.

„Досега продаваха билети, но от понеделник започва по-строг контрол, така че обръщаме се към всички граждани да се снабдят с билети или пък да си заредят картите. Тези, които имат карти нямат проблеми, но тези, които пътуват с билети може да си ги закупят в нашите пунктове. Също имаме и доста посредници, които продават билети – всички клонове на пощите и други. Така че се надяваме гражданите да се снабдят с билети, за да нямат проблеми при контрола“, каза Румяна Милова, ръководил на  дирекция „Паркиране и мобилност“ към ЦГМ.

Всички каси на ЦГМ, които са 61, както и тези на метрото -81 на брой работят. Превозни документи може да се купят и в 114-те офиси на пощенските станции, в 116 тото пунктове, в магазините на веригата „345“, както и в над 200 обекти на наши външни разпространители, повечето от които са в близост до спирките на обществения транспорт. Дневна карта можете да се купи и онлайн през приложението  MPASS. На този етап водачите няма да продават билети.

От 4 януари 2021 г. влиза в сила решението на Общинския съвет за разширение на „Зелена зона“ за почасово платено паркиране в два района. „Единият е „Слатина“ – частта от комплекса “Яворов“, която попада в „Слатина” и в район „Триадица“ – кв. “Иван Вазов“”, обясни Милова.

Тяа добави, че в новата редакцията на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община се предвижда и „Синя зона”, и „Зелена зона” да работят в събота, досега работеше само „Синя зона”.

„Работното време досега беше от 8:30 до 18 часа. Сега вече и в „Синята” и в „Зелената зона” работното време ще бъде от 10 до 18 часа”, допълни още тя.

Центърът за градска мобилност призова вече гражданите, които желаят да паркират в зоните да не чакат последния момент за заявяване на стикер. Документи се приемат в офисите на ЦГМ и онлайн. Плащането на винетния стикер става единствено и само след получаване на официално одобрение. Самото плащане се извършва и на място в наш офис, и по банков път.

Милова посочи, че събота и неделя офисът на „Будапеща”17 ще работи извънредно от 10 до 16 часа. На 2 и 3 януари тези, които досега не са си подали заявленията, могат да се възползват от тази възможност, за да нямат проблеми от 4 януари, допълват от ЦГМ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук