наночастиците

Наночастиците, които днес се добавят към много хранителни и козметични продукти за подобряване на техните потребителски качества, представляват реална заплаха за здравето и живота, тъй като се натрупват в човешките клетки и органи. До този извод стигна международна група от учени, която публикува резултатите от своите изследвания в списание „Nature Communications“.

Нанотехнологиите променят ежедневието.

Благодарение на тях лекарите вече могат да лекуват по-ефективно много заболявания. Инженерите са създали материали, които са сто пъти по-здрави от стоманата. Батерии, които издържат десет пъти по-дълго, или слънчеви панели, които произвеждат два пъти повече енергия. Да не говорим за прекрасните продукти за грижа за кожата. Самопочистващите се автомобили и други иновации, които по-рано се срещаха само във фантастичните филми, а сега са реалност.

Много съвременни технологии включват използването на наноматериали в производството на храни, козметика и облекло. Използването на тези материали обаче не е ограничено от закона и те не са споменати в списъците на съставките. Това е притеснително за учените, тъй като наноматериалите, които могат да проникнат в човешките клетки, могат да бъдат много опасни.

Изследователи от

Финландия, Холандия, Чехия, Великобритания, Индия и Испания са обединили усилията си, за да проследят как навлизат наночастиците в хранителните вериги. За целта те разработили чувствителен метод за откриване и проследяване на златни наночастици по цялата водна хранителна верига, от микроорганизми до риби, което е основният източник на храна в много страни.

„Открихме, че наноматериалите се свързват в значителна степен с микроорганизми, които хранят по-големи животни и в крайна сметка могат да влязат в нашата хранителна верига“.

Това заяви водещият автор д-р Фазел Моник в съобщение за пресата от Университета на Източна Финландия.

„Веднъж попаднали в тялото, наночастиците променят формата и размера си. после се превръщат в по-опасни форми, които лесно проникват в клетките. Установихме, че наноматериалите са склонни да се натрупват в различни органи, особено в мозъка.“

Според изследователите количеството наноматериали в организма като цяло или в отделни органи е много трудно да се измери чрез стандартни методи, така че все още не е възможно да се създадат подходящи стандарти за безопасност.

„Може би вече използвате наноматериали в храната, облеклото, козметичните си продукти, но все още не знаете за това, защото те са много малки и ние просто не можем да ги измерим“

, казва д-р Моник.

„Но хората имат право да знаят какво купуват и използват. Това е глобален проблем, който изисква глобално решение. Все още има много въпроси, на които трябва да се отговори относно наноматериалите. Те безопасни ли са за нас и за околната среда, където се установяват, след като приключим с използването им, и как можем да оценим възможния риск“.

Авторите подчертават

важната роля на учените чрез своите изследвания да подпомогнат създателите на политики да въведат по-строги правила за използването на наноматериали и нанотехнологии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук