Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е станал жертва на данъчен произвол, става ясно от решение на Административния съд в София, който отменя ревизионен акт на НАП от октомври 2019 г.

Ревизионният акт срещу председателя на ВКС е издаден в нарушение на закона, е решението на магистратите, пише в. „Сега“. С него бяха определени допълнителни данъчни задължения за 2012 г. в размер на 1732 лв.

Производството срещу него започна през 2017 г., след като той подаде имуществената си декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, но не и пред Сметната палата. Той се аргументира със законова промяна, според която магистратите обявяват имуществото си само пред инспектората.

Данъчните твърдят, че Панов не е декларирал хонорар от 120 лв., платени му от Сдружение „Асоциация на българските административни съдии“. От НАП пресмятат, че за 2012 г. съдията е превишил приходите си с 10 747 лв. разходи, за които не е посочен източник. Така е изчислен и дължимият данък от 1732 лв.

Първоначално ревизията на Панов върви по общия ред, но след това е трансформирана като такава за „особени случаи“. Това се случва заради подозрението за укритите 120 лв. хонорар.

В съдебното решение се посочва, че тази трансформация на процедурата е направена в нарушение на закона. Този хонорар не може да се приеме за укрит, тъй като е обложен с данъци, казва съдът. В този случай няма настъпил вреда за бюджета, тъй кат данъкът е внесен от сдружението, изплатило хонорара.

Решението не е окончателно. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук