Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов

Гражданите да имат достъп до проверките на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това поиска председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в писмо до главния съдебен инспектоr Теодора Точкова.

Той е поискал и копие на цялата информация, свърана с извършени проверки спрямо него чрез Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) копия от документи, свързани с извършените от ИВСС проверки срещу него.

Сред най-фрапантните проверки срещу Панов е свързана с делото срещу бившия кмет на столичния „Младост“ Десислава Иванчева и разрешението за снимането на скандалния рапърски клип с миски в сградата на Съдебната палата. В подкрепа на правото на обществото да знае какво прави ИВСС Лозан Панов подчертава, че

в съдебната практика по отношени на тази информация винаги е с надделяващ обществен интерес

Панов изтъква, че по отношение на две от приключилите проверки срещу него е поискал да му бъдат предоставени изготвените от ИВСС документи, но е получил откази. И цитира писмото на Точкова до Пленума на ВСС по повод на искането да бъде изслушана по аферата „ЦУМ-гейт“.

Панов напомня, че за започването на всички проверки от ИВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор.

„Това категорично опровергава тезата Ви за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат. Така че

логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях.

„Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му“, пише шефът на ВКС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук