Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов

Във връзка с антиправителствените протести у нас, които вече продължават 62 дни, немското ежеседмично списание „Шпигел“ публикува интервю с председателя на ВКС – Лозан Панов, в което Панов говори за корупцията и сливането на трите власти в България, поради което започнаха и самите демонстрации.

ДЕБАТИ.бг публикува пълния текст на интервюто:

Вече повече от два месеца в България почти всеки ден хиляди хора в цялата страна протестират срещу премиера Бойко Борисов. Те настояват не само за оставката на дясноконсервативното правителство и за нови избори, но и за фундаментални реформи в държавния апарат и съдебната система. Протестите бяха предизвикани от появило се през юли видео, документирало злоупотребата с власт и корупцията сред политиците.

Демонстрациите доведоха и до ожесточена борба за власт между Борисов и президента Румен Радев, който е близък до опозиционните социалисти.

От началото на протестите Борисов направи няколко промени в правителството си и представи проект за конституционна реформа. Протестиращите обаче съзряха в този ход опит за маневриране на ситуацията от страна на Борисов и продължиха да настояват за оставката му и за нови избори. Министър-председателят до този момент отказва да го направи.

Шпигел: Протестното движение описва България като дълбоко корумпирана и „пленена“ държава. И Вие ли смятате така?

Панов: В нашата страна има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Например собственикът на медийна империя Делян Пеевски неофициално, но фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под неговото влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация – независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава. В една нормална държава аз, като съдия, би трябвало да стоя извън политиката. Но в нашия случай дори и аз трябва да го кажа: Да, България е „пленена“ държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но, за съжаление, не и за България.

Шпигел: Съдебната система също ли е „пленена“ и корумпирана?

Панов: Една съществена част от нея. Разбира се, има независими съдии, но тук става въпрос и за структурен проблем: Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган в българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи.

Шпигел: Може ли да дадете пример за корупция в съдебната система?

Панов: Например Даниела Дончева. Тя е председател на Апелативен съд – София. Преди три години тя иззе от свой колега дело, в което ролята ѝ беше съмнителна и в което ставаше въпрос за сума от 51 милиона евро. Тогава разпоредих проверка, която, подобно на извършена по-късно ревизия от страна на Висшия съдебен съвет, разкри, че Дончева е нарушила процесуалните правила. Това обаче нямаше последици за съдията.

Шпигел: Заради протестите срещу него премиерът Борисов предложи проект за нова Конституция, която предвижда и реформи в съдебната система. Какво мислите за това?

Панов: Едно от основните искания на протестиращите е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив: Реакцията му е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно.

Шпигел: България стана член на ЕС през 2007 г. Оттогава реформите в областта на върховенството на закона биват проверявани редовно. Почти всеки път Брюксел установява, че има напредък. Как оценявате това?

Панов: Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака.

Шпигел: Не са ли достатъчно информирани представителите на ЕС?

Панов: Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията.

Шпигел: Още през 2015 г., малко след встъпването си в длъжност, призовахте публично за последователни съдебни реформи.

Панов: Да, там се обявих срещу мимикрията на съдебна реформа. Скоро след това, по време на среща, получих съобщение по телефона директно от Борисов, в което той ми отправи предупреждение. Направих това публично достояние. Оттогава съм в неговия черен списък.

Шпигел: В какво се изразява това?

Панов: Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас.

Шпигел: В България периодично има големи национални протести. Това е променило малко неща. Какви са шансовете за успех този път?

Панов: Като млад човек бях част от тези протести. Вероятно тогава очаквахме прекалено много помощ от Европа и от САЩ. Това не беше правилно. Наша е отговорността да променим страната. Но аз имам една голяма молба: Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук