България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, посветена на бъдещето на „Марица-изток“.

Петкова посочи, че в комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната. Тя обяви, че под формата на кредит на комплекса ще бъдат дадени 50 млн. лева, както и 5 млн. лева за актуализация на заплатите на служителите.

„Заплатите им ще бъдат увеличени от 1 октомври“, обяви министърът.

Петкова обясни, че кредитът, отпуснат от Българския енергиен холдинг (БЕХ) няма да е безлихвен и до края на деня или най-късно утре ще станат ясни какви ще са условията по кредита, който възлиза на обща стойност 55 млн. лева.

„Взетите мерки за „Мини Марица-изток“ ще дадат възможност да функционира нормално в следващата година. Обсъдихме и състоянието на целия комплекс. Там се намират изключително важни стратегически за енергетиката ни мощности – „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Марица-Изток“ и централата „Брикел“, поясни още тя и добави, че по време на срещата си с Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология са обсъдили и до какво е довела пандемията и какви щети е нанесла върху дружеството.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че заплатите на служителите не са били увеличавани пред последните 2 години и увери, че сткриктно ще следят отпуснатият заем да се харчи по предназначение и няма да допуснат парите да бъдат откраднати. Димитров увери, че няма да позволят да бъдат съкратени и служители от предприятието.

От своя страна Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ каза, че досега е имало напрежение в предприятието заради неясното му бъдеще и със задоволство коментира, че са успели да постигнат голяма част от исканията на работещите в „Мини Марица- Изток“.

Представителиуте на двата синдиката преди обяд във вторник отидоха в Министерския съвет, за да се срещнат с министър-председателя Бойко Борисов, като впоследствие бяха пренасочени към резиденцията му в Банкя, където се намира той.

След това, при срещата с Петкова, е взето решението, което ще „върже положението“ в мините до края на годината, както се изрази лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

От изявлението му стана ясно, че ако кредитът не е бил осигурен, то миньорите са щели да излязат на стачка, което със сигурност не би се харесало на правителството, срещу което от два месеца има демонстрации с искане за оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!