Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца, каза пред журналисти в отговор на въпрос председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва във форум в НДК.

„Не мисля, че ще имаме проблем с кворума, в петък имахме колеги, които са болни, колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията”, коментира Караянчева и добави, че кворумът е отговорност на управляващите.

Караянчева е убедена, че утре кворум ще има.

Как ще продължи разглеждането на Конституцията

„Няма да събираме подписи, а това ще се установи с гласуване след два месеца”, каза Караянчева.

По думите й, започва процедурата по начина на разглеждане на конституцията, защото досега такава процедура няма.

„Ще направим среща с конституционалисти, които ще ни посъветват в рамките на тази седмица да можем да я гласуваме с колегите народни представители и да продължим напред в дебатите”, каза Караянчева.

Тя посочи, че проектът ще бъде изпратен на всички заинтересовани – като неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност.

„Всеки да даде препоръка, за да може, когато в тези два месеца потърсим подкрепа от нашите колеги, да бъдем аргументирани. В крайна сметка тази конституция ще се гледа от Великото народно събрание, ако бъде гласувано такова, а не от сегашното”, подчерта Караянчева и добави, че следващият парламент ще има депутати, изцяло подготвени по темата, представители от академичната общност, и листите ще се изготвят с хора, които могат компетентно да работят по нея.

Машинно гласуване

На въпрос за машинното гласуване и позицията на ЦИК, че логистиката трябва да е в ръцете на държавата, а не да се прехвърля към тях, Караянчева отговори, че ЦИК трябва да свърши това.

„Има много изказвания, че едва ли не управляващите ще правят изборите, те ще събират протоколи и бюлетини, насажда се едно съмнение в изборния процес. За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК да го направят”, коментира Караянчева.

По думите й винаги „някой ще се опитва да оправдава изборните си неуспехи с „фалшификации на изборите“.

Тя припомни свое изказване, че ГЕРБ е печелила всички парламентарни избори, които не е организирала, а те са били при служебни правителства.

Попитана кога ще има електронно дистанционно гласуване, Цвета Караянчева отговори, че очакват експертите да кажат по какъв начин може да бъде защитен вотът, защото има възможности за хакване на мрежата и други проблеми.

На въпрос защо пак се ремонтира Изборният кодекс въпреки препоръки това да не се прави известен период преди избори, председателят на парламента каза, че пандемията от COVID-19 също е била сред обстоятелствата, и се цели да може да се вкара хартиената бюлетина, защото при машинното гласуване има ограничения, а се търси широка представителност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук