От Националната агенция по приходите публикуваха списък на фирмите с най-големи задължения към институцията, чиято давност вече е изтекла, както и такъв на предприятията, които към момента дължат над 5000 лева към НАП.

Отписаните задължения

Отписаните изтекли по давност задължения са качени на сайта на НАП в рубриката „Прозрачно управление”. В публикувания списък са дружества, всяко от които е дължало над 50 милиона лева на хазната.

Служебният министър на финансите Асен Василев днес обяви, че годишно НАП е отписвала като несъбираеми между 2 и 3 милиарда лева данъчни задължения, като общата им сума в периода 2017 – 2020 година възлиза на 10 милиарда лева.

Фирмата с най-големи задължения – 509 272 363 лева, които впоследствие са били отписани, е Унитренд АД. Фирмата вече не фигурира в Търговския регистър, а задълженията са определени като трудно събираеми. Следва фирмата Афелия ЕООД, на която са отписани 197 132 374 лева. Впечатление прави, че в списъка фигурира и политическа партия – Християнрадикалната партия на Тотю Петров, която е активна в годините на прехода.

Ето и останалите фирми:

Кои са фирмите, които са длъжници към момента?

От приходната агенция разкриха и фирмите, които са длъжници към фиска към момента. В списъка влизат всички фирми, които дължат на НАП над 5000 лева. Общо тези просрочени задължения възлизат на малко под 10 милиарда лева.

От публикуваната информация става ясно, че най-голямото задължение е на кърджалийската фирма КОРИНА БГ в размер на над 161 милиона лева. След нея е е регистрираната в София „Партнер Лизинг“, занимаваща се с лизингова дейност, като тя дължи 72.4 милиона лева. Според Търговския регистър обаче от есента на 2019 г. тя е в несъстоятелност и търговската дейност е прекратена.

Ето и списък на първите 15 фирми с най-големи настоящи просрочени задължения към НАП:

Василев по-рано заяви, че част от тези задължения са на работещи предприятия и трябва да бъдат събрани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!