плащане в брой

Служебният министър на финансите Асен Василев днес обяви, че Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева от задължения. В периода 2017 – 2020 година също така са отписани допълнителни 10 милиарда лева. Освен това Василев обяви, че има изоставане на приходите от акцизи в Агенция „Митници”, поради което ще започнат годишни проверки на всички служители на агенцията.

10 млрд. лв. настоящи задължения и още 10 млрд. отписани за 4 години…

Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева. 160 млн. лева е сумата, която дължи най-големият длъжник към хазната. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат над 2 млрд. лева, като по-късно през деня от НАП публикуваха списък на най-големите длъжници.

Също така, оказва се, че годишно НАП е отписвала като несъбираеми между 2 и 3 млрд. лв. задължения. Така от 2017 до 2020 г. са отписани общо 10 млрд. лв. Най-голяма сума пари, 509 272 363 лева, е дължала фирмата Унитренд АД, която вече не фигурира в Търговския регистър.

Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев. Част от дълговете са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани, добави министърът и посочи, че ще бъде публикуван списък на длъжниците към фиска.

Василев очерта картина на измами и избягване на плащания. „Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане. Ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари за пенсии, здравеопазване и образование.“ каза министърът.

Той съобщи, че започва проект по електронно фактуриране. Ще се работи и за предприватизационен ДДС на фирмите – още при регистрацията на фирмата тя ще бъде профилирана и наблюдавана. Така няма да може да се създават фирми с цел източване на ДДС, посочи служебният министър.

Василев каза и че ще има публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки. Министърът определи като основна задача в следващите два месеца да подобри работата на приходните агенции, така че да има повече средства в бюджета и доколкото е възможно без законодателна власт да бъдат сменени практиките и процедурите, за да се пресече теча на 2 до 3 млрд. лева на година.

Засилени проверки на митничарите

Поради изоставането на приходите от акцизи в Агенция „Митници”, ще бъде извършена промяна в правилника на агенцията. Тя ще задължи всички служители всяка година да минават през проверка, която ще сравнява техните доходи с имотното им състояние.

Започнахме преглед на харченето на обществения ресурс, как се събират данъци, как работи Агенция „Митници” и приходната администрация, съобщи Василев и припомни, че през 2019 година е махнато звеното за последващ контрол в митниците – това означава, че веднъж щом стоките минат граница, Агенция „Митници” не може да прави проверки.

Затова с Павел Тонев и неговия екип в доста бърз порядък, възстановяваме последващия контрол, заложихме и че всички служители на Агенция „Митници” с приемането на новия правилник и след това ежегодно ще минават проверка на доходи и имотно състояние. Те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна и позволяват на НАП да достига информация за техни имоти в страната и в чужбина. Така ще вкараме прозрачност и доверие, съобщи Асен Василев.

В крайна сметка

Няма как да не се замислим, че ако тези суми бяха насочени правилно вероятно щяха да бъдат решени доста от наболелите проблеми в държавата например тези в здравната система, може би щяха да бъдат увеличени заплатите на лекарите и медицинските сестри, а може би и пенсиите щяха да бъдат по-високи… Списъкът с нещата, които биха могли да се направят повече от 20 милиарда, е дълъг, а въпросите без отговори – още повече: Къде са парите, кой ощетява бюджета и данъкоплатците и защо досега никой не е направил нищо, за да запуши дупката, от която изтичат милиарди всяка година. Милиарди, които не са без значение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!