Гърция острови

Пенсионираният контраадмирал Чихат Яйчи, архитект на доктрината на Анкара „Синята родина“ и пакта за морските граници с базираното в Триполи либийско правителство, заяви, че континенталният шелф на Турция се простира до средната линия на Егейско море, като същевременно поставя под въпрос гръцкия суверенитет над 152 острова .

В интервю за в. „Катимерини“ бившият началник-щаб на турските военноморски сили защити сделката между Турция и Либия от 2019 г., като повтори твърденията на Турция, че островите нямат континентален шелф.

„Претенциите на Турция не са максималистични; тя очерта линия, която не докосва Родос, Касос, Карпатос или Крит “, каза Яйчи.

Отстранявайки „погрешното впечатление, че Турция планира да превземе островите“, конраадмиралът , който сега е учен, , каза, че Анкара всъщност оспорва суверенитета на „около 152 острова, островчета и скалисти образувания, които не са отстъпени на Гърция“.

„Ние не претендираме за тях, ние просто казваме, че [те] не са отстъпени на Гърция – нека обсъдим това“, каза в интервюто Яйчи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!