Франция и Полша

Словесните атаки между лидерите на Франция и Полша превърнаха визитата на президента Еманюел Макрон у нас във водеща европейска новина.

От „Евсиноград” Макрон с остър тон разкритикува Полша и отказа й да приеме исканите от него реформи на трудовия пазар в Европа. Френският президент отдавна възприема дясно-националистическото и евроскептично правителство на „Право и справедливост“ като ключов противник на неговата инициатива за реформиране на ЕС.

„Европа е пространство, което бе създадено на основата на ценностите на демокрацията и за свободата на обществото, с които Полша днес е в конфликт. В това отношение смятам, че изявлението на министър-председателят на Полша добавя още една грешка на полската стратегия и показва в каква степен тази страна днес е решила да се изолира от сегашната и бъдещата история на Европа”, обяви френският президент.

Полската реакция не закъсня.

„Тук съм заобиколен от външните министри на Турция и на Румъния, а снощи казах довиждане на генералния секретар на НАТО. Това показва, че Полша не е изолирана и не може да е изолирана, след като е домакин на подобни срещи. Мисля си, че френският президент не следи внимателно новините и не знае какво се случва в тази част на Европа”, заяви външният министър на Полша Витолд Вашчиковски.

Премиерът на Полша Беата Шидло също не запази мълчание и обвини френския президент Еманюел Макрон, че не разполага с политически опит. Тя подчерта, че негови коментари в България относно международната изолация на Полша са „арогантни”, пише Ройтерс.

„Препоръчвам на Макрон да бъде по-помирителен. Предполагам, че неговите арогантни коментари са резултат от липсата на политически опит. Съветвам президента да се съсредоточи върху работите на своята собствена страна, може би ще успее да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани като тези, които са гарантирани от Полша”, коментира Шидло.

Тя допълни, че въпреки обвиненията на Макрон, който нападна дяснопопулисткото правителство на Полша, че отхвърля ценностите на Европейския съюз, това няма да реши бъдещето на Европа, а  тъй като то ще бъде оформено от всички държави-членки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук