Народното събрание отложи разглеждането на спорните промени в Наказателния кодекс, които предвиждат длъжностните лица от публичния сектор да бъдат правно приравнени с лицата от частния. Според управляванщите корекциите в Наказателния кодекс целят да се подобри борбата с корупцията, но редица юристи и експерти категорично заявиха, че по този начин държавата се намесва неправомерно в бизнеса.

Предложението на правителството за промени в НК беше част от седмичната програма на депутатите, но по предложение на председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов – то отпадна. Заедно със законопроекта на Министерския съвет бяха отложени още седем предложения за изменения в НК.

Като мотив беше посочен общественият дебати и критиките срещу  законопроекта на Министерския съвет.

„Особено активни в този обществен дебат са работодателските организации и организациите на бизнеса. Очевидно е, че се налага продължаване на общественото обсъждане преди да пристъпим към гласуване в пленарна зала. По тази причина, като председател на водещата комисия по седемте законопроекта, предлагам отлагане с 10 дни“, обясни Кирилов.

Промените предизвикаха сериозни притеснения –  че представляват намеса на държавата в частния сектор и дори, че биха могли да превърнат всеки българин в потенциален престъпник. Критики към законопроекта на Министерския съвет отправиха четирите най-големи работодателски организации, Висшият адвокатски съвет и от Върховният касационен съд. Новото обединение около ДСБ и „Да, България“ също разкритикува промените.

От БСП бяха против предложението точката да отпадне от седмичната програма, но не заради законопроекта на Министерския съвет, а заради това, че и разглеждането на техните промени в НК беше отложено. Предложението на социалистите беше за по-строги мерки срещу домашното насилие.

„Господин Кирилов, ако искате обществено обсъждане, това трябваше да се случи преди гледането на първо четене на този изключително спорен законопроект на Министерски съвет. Знаете какво напрежение има в обществото. Заради този законопроект, вие искате закони, които са внесени през май 2017 г., в момента отново да не ги гледаме“, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Промените, предложени от БСП засягат домашното насилие. Те предвиждат нанасянето на средна телесна повреда вследствие на домашно насилие да се третира като престъпление от общ, а не от частен характер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук