Народното събрание е тазгодишният носител на антинаградата „Големия Брат“(Big Brother) в раздела „Държавна организация“ на неправителствените „Интернет общество България“ и „Програма достъп до информация“. Това обяви Димитър Ганчев, председател на първата фондация, а поводът за „малинката“ е неотдавна приетия Закон за личните данни. Той въведе специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват именно с цел да не се нарушават личните данни на хората.

Появява се нов медиен регулатор в лицето на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която придобива правомощия да контролира медиите, което противоречи на нейния смисъл, коментира Ганчев пред БНР. По думите му: „Това е една от причините (Народното събрание, бел. ред) да получи наградата, защото просто го гласува без никакви дебати, с изключително слабо присъствие в залата, приемайки на доверие това, което му е предложено като текст“.

Димитър Ганчев, председател на УС на „Интернет общество България“

Ганчев прогнозира, че опасявайки се да не нарушат някой от десетте разписани критерия, журналистите ще си налагат автоцензура заради драстичните глоби. „Рискът е изключително сериозен. Точките, по които могат да бъдат атакувани, не са малко – те са цели десет“, отбеляза той.

Текстовете са обтекаеми, пожелателни и подлежат на тълкуване, посочи в анализа си Ганчев. „Това е проблемът на текстовете – ако позволяват на институциите да ги прилагат по усмотрение.“

Ганчев даде пример как КЗЛД ще трябва да прилага по усмотрение преценката за това доколко законосъобразно журналистите са се сдобили с данните за техните разследвания. „Това, само по себе си, е спирачка пред техните разследвания, защото журналистите ще трябва, без да са минали през съд, да преценяват законосъобразност“, посочи той.

Димитър Ганчев смята, че поради неяснотата на текстовете журналистите, медиите и юрисконсултите ще предпочитат да заемат сигурната страна и да не поемат рискове. Антинаградите Big Brother се връчват от Фондация „Програма достъп до информация“ и „Интернет общество – България“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук