заседание, парламент, Народно събрание

 

Народното събрание ще заседава в първия работен ден след Великден. В проекта за седмична програма за днес и 7 май (петък) са включени промените в закона за политическите партии, внесени от „Има такъв народ“. Те предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. В дневния ред са и предложенията в закона за извънредното положение, внесени от „Изправи се! Мутри, вън!“. Едно от тях е добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината. Другото е да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

Законопроектите влизат за директно обсъждане по правилото за внасяне на законодателни промени всяка първа сряда на месеца. Съгласно правилника на Народното събрание депутатите са длъжни да разгледат по същество направените предложения. На този принцип за обсъждане е внесен и законопроектът на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване. В него се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият, за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк „Росенец“, внесен от „Демократична България“. Другият е на БСП и е за възлагане на Министерски съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“.

За петъчното пленарно заседание като точка първа е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук