Радев мандат

 

Днес от 11.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание – „БСП за България“.

На 1 май лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще върнат мандата веднага. По този начин ще се открие пътя за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Нинова заяви, че правителство, съставено от БСП, е невъзможно. Тя припомни, че на последните избори на 4 април, българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която са припознали като партия на промяната. Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протягали ръка за сътрудничество към трите нови партии, които влязоха в 45 НС, но тя е била отхвърлена.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова. Веднага след получаването тя го го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.

Президентът започва консултации с партиите за състава на ЦИК

Държавният глава ще проведе и консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК. Той утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!