ЦИК

 

На първия работен ден след Великденските празници – 5 май, президентът Румен Радев насрочи консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. Публичното изслушване на предложенията ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция. Със свой указ президентът утвърди и правила за процедурата.

Припомняме, че в края на миналата седмица народните представители окончателно приеха промени в Изборния кодекс. Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се редуцира от 20 на 15 души. Членовете на новата ЦИК ще бъдат предлагани на квотен принцип от парламентарните групи в сегашния парламент. Това означава, че настоящото мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в ЦИК вече няма да съществува. След като Народното събрание предложи новите 15 членове, те ще бъдат назначавани с указ на президента. Предложението на „Има такъв народ“ в зала получи подкрепа със 155 гласа „за“, 72 „против“ и 2 „въздържал се“. В новата ЦИК ГЕРБ ще има 4 места, „Има такъв народ“ и БСП – по 3, ДПС и „Демократична България“ – по 2, а „“Изправи се! Мутри вън!“ – едно.

Лидерът на най-голямата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов и премиер в оставка, каза че партията му не е обмисляла кои ще са нейните кандидати за изборния орган, защото нямало методология какви трябва да са те. „Може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране“, иронизира Борисов, който смята, че новото правомощие на държавния глава му осигурява еднолична власт, каквато дори Тодор Живков не е имал.

Минути след като от „Дондуков“ 2 обявиха за старта на процедурата, последваха критики от страна на ГЕРБ. На втори за деня брифинг заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков изрази мнение, че се готви фалшификация на изборния процес, която да обслужи държавния глава:

 

„Ние не знаем на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за ЦИК, които президентът ще назначава. Не знаем какво се очаква от тях, нямаме информация и всичко това се случва два месеца преди изборите. Ако ние бяхме направили такъв погром преди предишните парламентарни избори, вие журналистите щяхте да ни унищожите. В момента виждаме една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Радев. И всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат за президент.“

 

Депутатът прогнозира, че след политическата криза ще се стигне и до конституционна. Той нарече случващото се „изборен тероризъм“.

 

Слави Трифонов, лидерът на „Има такъв народ“ контрира изявата на ГЕРБ.

 

„Боли ги ГЕРБ. Много ги боли. Две пресконференции днес. Сутринта – една на вожда на ГЕРБ, само за определени медии, а следобед втора – за всички медии. Защото болката е голяма. Малка болка – една пресконференция. Голяма болка – две пресконференции. А болката е толкова голяма, защото вече няма да има онази ЦИК. Тяхната ЦИК“ Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така – всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има.“ , иронизира той в социалните мрежи.

 

Очаква се следващите предсрочни парламентарни избори да са през лятото, след като представените в избрания на 4 април парламент партии и коалиции не успяха да съставят правителство.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!