Стефан Янев премиер

Президентът Румен Радев издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, в Държавен вестник. Указът е с днешна дата, а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре – 1 май.

Обнародването на новите изборни правила се случва буквално часове, след като бяха гласувани от депутатите в пленарна зала за заседание, продължило до полунощ.

Основните промени в Изборния кодекс засягат машинното гласуване, обжалването на решенията на ЦИК, по-лесното откриване на секции в чужбина и нов състав на ЦИК.

Народните представители гласуваха да отпадне пропорционалната система, но от следващите редовни парламентарни избори.

Със 155 гласа „за“, 72 „против“ и двама „въздържали се“ парламентът прие съставът на ЦИК да се намали от 20 на 15 души. Те ще бъдат предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

Със 132 гласа „за“, 68 „против“ и двама „въздържали се“ депутатите приеха възможността да се обжалват решенията на Централната избирателна комисия в тридневен срок пред съответния административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни. Решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Със 107 гласа „за“, 97 „против“ и 18 „въздържали се“ бе прието машинно гласуване в секциите с над 300 души.

В секциите в чужбина, за които са подадени над 300 заявления за гласуване също ще се гласува машинно.

Парламентът прие при удостоверяването на машините за гласуване да участват представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите. Промените бяха приети със 111 гласа „за“, без „против“ и 2 „въздържали се“. Народните представители приеха със 131 гласа „за“, 59 „против“ и един „въздържал се“ осигуряване на достъп на медиите, кандидатите, застъпниците и представители на партии, коалиции и инициативни комитети до процеса на приемане и проверка на протоколите и прехвърлянето на данните от вота в секционните избирателни комисии.

Със 165 гласа „за“ бе прието видеонаблюдение и видеозаснемане на отварянето на избирателните кутии и установяване на резултатите от гласуването.

Със 124 гласа „за“, седем „против“ и без въздържали се парламентът прие при прехвърлянето на данните от изборите в ОИК да присъстват кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, както и медии.

Мажоритарно гласуване, но за следващите редовни парламентарни избори, бе прието със 125 гласа „за“, 95 „против“ и един „въздържал се“.

Предложението на Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ за избираемост на кметове в населените места с над 100 души, а не както досега с над 350 души, беше прието със 145 гласа „за“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук