Хлебарки
Снимка: eleftheria.gr

За нашествие от летящи хлебарки съобщават местните медии в град Лариса, Централна Гърция.

През последните две седмици жители на града са подали десетки жалби до местните власти.

Според местния вестник eleftheria.gr домове, офиси и улиците си залети от големи летящи хлебарки.

„Ситуацията достигна предела си! Страхуваме се да отворим вратите и прозорците, защото те нахлуват в дома ни. Кацат по стените, навсякъде е хаос! В центъра на града – навсякъде, в крепостта, като най-активни са нощта атакуват!“, пише жена, подала сигнал до местните власти. Тя призовава за взимане на спешни мерки.

В интервю за местния вестник заместник-кметът Константинос Аргиропулос заявява, че появата на големи количества от този вид хлебарки не е необичайно в Лариса през лятото, особено след мека зима.

Тази година обаче явлението е особено интензивно.

Според експерти наводненията от миналия септември също са оказали за влошаване на ситуацията, тъй като водите са изкарали хлебарките на открито.

Идентифициран като Periplaneta americana (американска хлебарка), вредителят е най-големият и може да се разпространява с бързи темпове благодарение на способността си да лети.

Аргиропулос каза на Eleftheria, че местните власти правят всичко възможно да напръскат повече от 8500 канализационни шахти в града, коет се очаква да помогне за ограничаване на разпространението на летящите твари. Местните жители също са призовани да се включат в битката, като пръскат в домовете си.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук