Настимир Ананиев
На снимката: Настимир Ананиев
Настимир Ананиев е роден през 1975 година в София. Има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ в Ирландия и магистър по „Бизнес администрация“ от Американския университет в България. Завършва програмата “Лидерство, организация и действие” в Harvard Kennedy School и българското училище за политика “Димитър Паница“. Народен представител от „Продължаваме промяната“ в 47-мия Парламент и председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

 

Г-н Ананиев, пътищарите днес отново блокират движението из цялата страна – ще получат ли парите си?

Вчера ние приеме индексацията, която бяхме уговорили с Камарата на строителите. Разбира се, пътните строители искат да получат парите си веднага, но имаме фирми, които са били коректни към заданията си и други, към които има забележки. ДНСК трябва да каже кой е изряден и кой не е изряден. Ние не можем да раздаваме държавните пари просто така с решение на Народното събрание.

Според Вас в протестите на пътните строители има ли политически умисъл?

Има политически привкус и това се вижда отвсякъде.

Може ли да се говори за помощ от ГЕРБ, тъй като определено има забележки по отношение организирането на движението в София от Столична община?

Имайки предвид, че БСП преди малко заявиха, че връщат мандата, това значи, че вече сме в предизборна ситуация. Политическите партии играят своята игра.

Относно връщането на мандата – „Продължаваме промяната“ ще успее ли да стане първа политическа сила след предсрочните избори?

Да, вярвам, че „Продължаваме промяната“ ще бъде първа политическа сила, защото българските избиратели са много наясно с битката, която показахме. Ние няма да се договорим нито с ДПС, нито с ГЕРБ, нито с някакви задкулисни икономически интереси. Искаме да променим България и да бъдем нормална европейска държава.

До връщането на мандата от БСП се стигна след гласуване на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ – открита ли е вече коалицията между тях?

Ако виждаме, че по най-важните въпроси те гласуват заедно, какво по-силно доказателство за коалиция.

Какво следва оттук нататък, извън логичното избори – проблемите и с КЕВР, и с пътищарите например стоят?

Пътните строители могат да продължат да блокират пътища, но ако следващата седмица президентът разпусне Народното събрание, ще е ясно какво предстои – подготовка за избори. Въпросът е защо пътищарите не казват какво се е случвало до момента. Не виждам да заклеймяват практиките на ГЕРБ, на патриотите и на ДПС. Не чух такова нещо от тях.

В момента се опитваме да разплетем един възел, който трябваше да се разплете през новите обществени поръчки, които бяха прекратени от АПИ. В момента този възел седи. Един министър (б.р. Гроздан Караджов) беше казал за бебетата, които плачат и искат. Ето – бебетата искат пак и пак. Това са публични средства. Аз празен чек няма да разписвам на никого.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук