Избирателните секции в Чехия, където вчера и днес се гласуваше на първи тур за държавен глава, бяха затворени в 14 ч. (15 ч. българско време).

„По предварителни данни, избирателната активност е била около 60 на сто. Започва преброяването на гласовете, а окончателните резултати трябва да бъдат обявени до 24 ч. в събота”, се казва в съобщението.

Гласоподавателите избираха измежду 9 кандидати.

Най-големи шансове за победа на първия тур, според януарско допитване до общественото мнение, имат сегашният президент Милош Земан, предпочитан от 45,5% от анкетираните, и бившият председател на Академията на науките Иржи Драгош, когото биха подкрепили 27,2 на сто. Останалите претенденти са събрали тогава между 1 и 10 на сто подкрепа.

Ако нито един от кандидатите не успее да събере на първия тур над 50 на сто от гласовете, след две седмици ще има балотаж.

Единственият инцидент беше в петък в избирателна секция в пражки район, където отиде да гласува Земан. Той беше нападнат с обидни викове от украинска активистка на движението Femen.

Президентската охрана бързо укроти нападателката, а след това Земан и съпругата му гласуваха.

На първите преки избори за президент в Чехия през януари 2013 на първия тур най-много гласове получи Земан, а на балотажа той победи бившия външен министър Карел Шварценберг и на 8 март встъпи в длъжност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!