Марис Пейн
на снимката: външният министър на Австралия Марис Пейн

След като преди седмица американският президент Доналд Тръмп спря финансирането за Световната здравна организация и поиска независимо разследване на реакцията на организацията спрямо коронавируса, днес и външният министър на Австралия Марис Пейн призова за „независим преглед“.

„Необходимо е да знаем такива подробности, които независим преглед би могъл да идентифицира, за произхода на вируса, за подхода за справяне с него, за откритостта, с която е споделена информацията, за взаимодействието със Световната здравна организация, за взаимодействието с други световни лидери“, каза тя в интервю пред австралийската телевизия Ей Би Си в неделя.

Тя смята, че всичко това трябва да бъде „на масата“. Когато става дума за отношенията на Австралия с Китай, „прозрачността е важна“, заяви Пейн.

И добави, че Австралия споделя опасенията на САЩ.

„Мисля, че става дума за независим механизъм и не съм сигурна, че може да имате здравна организация, която е отговорна за разпространението на повечето международни комуникационни материали и върши по-голямата част от ранната работа по взаимодействие и разследване, също така и да осъществява обзор над механизма“, каза Пайн. Прилича ми на нещо като „бракониер и пазач“, допълни министърът.

По думите й Австралия ще „настоява“ за преглед, който отчасти би разследвал първоначалната реакция на Китай срещу епидемията в Ухан, града, откъдето тръгна заразата в края на миналата година.

Американският президент Доналд Тръмп обвини СЗО „в лошо управление“ на кризата и в прикриване на сериозността на епидемията в Китай, преди тя да се разпространи по света.

Тръмп също обяви, че Вашингтон ще спре финансирането си на здравната агенция на ООН, което през миналата година е възлизало на 400 млн. долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!