Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Ако Китай осигури смъртоносни оръжия за Русия, това ще бъде историческа грешка с дълбоки последствия. Около това послание са се обединили министрите на външните работи на НАТО, стана ясно от думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Двудневното заседание на министрите приключи днес.

Столтенберг отново повтори, че на този етап няма доказателства за доставки на смъртоносни оръжия на Русия от Китай, но допълни, че НАТО наблюдава действията на страната много внимателно.

„Това, което знаем е, че Китай не осъди бруталната инвазия в Украйна. Знаем също, че Китай и Русия се сближават все повече – седмици преди нападението те подписаха споразумение за партньорство, в което заявяват, че то е без граници. Също така сме наясно, че Китай подпомага икономиката на Русия и това предизвиква загриженост. Трябва да сме ясни по тези въпроси в отношенията ни с Китай“, заяви Столтенберг, цитиран от БНР.

Той подчерта, че Китай и Русия увеличават съвместните си учения в Азиатско-Тихоокеанския регион. Същевременно Столтенберг посочи, че Алиансът няма да смени стратегическата си концепция за Китай, тъй като миналата година в Мадрид на срещата на върха лидерите на страните-членки са допълнили в нея, че Китай отправя предизвикателство към общата ни сигурност и ценности.

Столтенберг отправи послание към Беларус да не се намесва директно във военните действия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук