F-16 блок 70
F-16. Байдън каза "да".

САЩ може и да ни дадат изтребители, с които да изпълняваме дейността си по въздушен контрол, докато пристигнат платените от България самолети F-16. Това стана ясно след двустранна среща в Брюксел на външния министър Николай Милков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, информира БНР.

Милков и Блинкън обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса на нашите изтребители. Предстои страната ни да се обърне към Пентагона за тази цел. Кога – не е ясно.

Българският външен министър не обсъждал с Блинкън вариант България да даде на Украйна оръжията, чиито срок на годност изтича и в замяна да получи модерно американско оръжие.

„Този въпрос, в този контекст точно, не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ ресурс и имаме една пропаст на способностите. Защото когато на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ние ще имаме 2 или 3 години напред, в рамките на които няма да можем въобще да защитаваме въздушното пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците. В този контекст беше обсъждан въпросът. А това какво би станало с нашето въоръжение – това е въпрос, който трябва да бъде решен на други нива. От парламент, от бъдещо правителство най-вероятно“, измива си ръцете Милков, който е гласен за посланик не къде да е, а именно в НАТО.

Междувременно стана ясно, че МО е обявило още една обществена поръчка за много милиони в отчаян опит да спаси старите ни МиГ-29. Военните предлагат 19,2 млн. лв. за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите. Съвсем наскоро министерството обяви и поръчка за купуване на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29 – цена: 26,4 млн. лв.

Ето как срещу над 45 млн. лв. хората на президента Радев се опитват да оставят по-дълго време самолетите в България и да не ги дадат на Украйна, както правят Полша и Словакия. Срещу което двете приятелски на Киев членки на НАТО получават и ще получават даром съвременно натовско въоръжение. Както и необходимата партньорска закрила, докато това въоръжение бъде доставено в пълния си обем.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук