missiles

НАТО заяви, че напълно подкрепя решението на САЩ да се оттегли от договора за ракетите със среден обсег с Русия от времето на Студената война, като посочи, че Москва е нарушила споразумението.

„Съюзниците напълно подкрепят това действие“, се казва в изявление на Северноатлантическия пакт.

НАТО публикува изявлението от името на своя съвет на държавите-членки скоро след като американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на Вашингтон от Договора за ракети със среден обсег на действие от 1987 г.

Русия не успя да спази крайния срок, определен от САЩ за демонтиране на нова ракетна система със среден обсег, за която Москва настоява, че не нарушава договора.

„Съединените щати предприемат това действие в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност, предизвикани от руското тайно тестване, производство и разполагане на наземни системи за крилати ракети 9M729“, заяви НАТО.

Алиансът уточни, че оттеглянето на Америка от договора ще отнеме шест месеца, докато влезе в сила, което ще даде на Русия последен прозорец за унищожаване на нападателната ракетна система.

„Ние продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия го правят възможно,“ каза НАТО.

Пактът призова Москва да използва останалите шест месеца, „за да се върне към пълно и проверимо спазване на Договора за РСОД“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук