суматрански тигър

Лондонската зоологическа градина ZSL приветства преди ден най-новото си попълнение, след като суматранският тигър Азим бе докаран там, за да се сприятели с местната женска от своя вид Мелати.

Азим бе доведен с полет от Дания, като част от работата със суматрански тигри на Европейската програма за застрашените видове, която има за цел да спаси тези редки животни от изчезване.

Главният гледач на тигрите Кейтрин Сандърс описа Азим като „красив, самоуверен котарак, който е известен с голямото си пристрастяване към дамите в своя живот“.

Според международния съюз за опазване на природата и природните ресурси, суматранските тигри са критично застрашени поради загуба на обиталищата си в дивата природа, причинявани главно от добива на палмово масло.

Точно преброяване на тези животни не е възможно, но по оценки от 2008 година от тях са останали между 400 и 600 индивида, като някои експерти се опасяват, че броят им вече е спаднал на около 240-250. Суматранските тигри са най-дребният подвид тигри. на тегло те са над два пъти по-малки от сибирските си събратя, които са най-едрите и силни котки на планетата.

Суматранските тигри са станали толкова редки, че дори тези, които се превръщат в човекоядци, по възможност не биват умъртвявани, а залавяни и пренасяни в отдалечени диви райони, където да нямат контакт с хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук