Временно спиране на строежите край къмпинг „Арапя“ и в местността „Алепу“ – това е резултатът от започналатa преди седмица проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Мярката ще бъде наложена със заповеди на общинските администрации в Созопол и Царево.

Без разрешение се строи вилното селище в изсечената борова гора край „Арапя“, гласят резултатите от извършената инспекция. Констатирано е и друго нарушение липсата на становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас колко точно дървета да бъдат отсечени за разчистването на незаконната строителна площадка.

Документите – разрешение за строеж и предшестващата го Оценка за въздействието върху околната среда – са необходими, тъй като през 2007 е било издадено строително разрешение само за една сграда, а не за 23 къщички, които предстои да бъдат построени сега. Инвеститорът в този проект е бившият общински съветник от ГЕРБ в Царево – Георги Атанасов, който преди седмица заяви пред bTV, че ще строи 15 вили и множество шестетажни хотели в боровата гора край къмпинг „Арапя“.

Като „грешка“ е определен и фактът, че главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край „Алепу“ да става успоредно с изграждането на курортно селище на плажа. По тази причина е издадено предписание кметът на Созопол Панайот Рейзи да преустанови строежа на жилищната сграда на морския бряг, преди да бъде укрепен.

Преди седмица обаче от „Главбулгарстрой“- дружеството изпълнител на строителните дейности, обявиха, че те се извършват „законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строителното законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика“.

Според началникът на ДНСК Иван Несторов, цитиран от bTV в случаите с „Арапя“ и „Алепу“ е налице разрешение на строеж и частична проектна документация. По тази причина не можело да се говори за „безспорно незаконно строителство“.

„Става дума за обекти, чието изграждане е започнало в отклонение на определени текстове на Закона за устройство на територията, за които няма или има частично налична техническа документация“, каза още Несторов.

Пак според Несторов по отношение на плажа „Корал“ все още е валидна заповед на министъра на околната среда и водите от 2014, с която се забранява строителството във всички имоти край плажа.

Въпреки това, с решение на Върховния административен съд от 10 януари тази година строителството на комплекс, който по първоначален план е с 45 хил. квадратни метра разгъната застроена площ на плажа „Корал“ край с. Лозенец, беше открит. Съдът не намери основания да отмени разрешенията за строителство по проекта „Корал резидънс“ на „Прайм пропърти БГ“ за хотелски комплекс. Мотивите на магистратите са, че към годините на издаването на разрешителните на „Прайм пропърти“ не са действали специализираните закони, защитаващи от застрояване Черноморието и дюните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук