проф. Михаил Неделчев
на снимката: проф. Михаил Неделчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг литературният критик проф. Михаил Неделчев направи коментар за събитията в България от 1 февруари 1945 г., когато близо 3 хил. български политици, интелектуалци и военни са осъдени на смърт и екзекутирани от комунистите.

Проф. Неделчев коментира, че тогава целта на съветския режим е била да се ликвидират социално активните и действени граждани у нас и това е оставило голяма травма в съзнанието на българина. Литературният критик бе категоричен, че зверствата на Народния съд се знаят от хората у нас и все повече се признават.

Проф. Неделчев обаче отбеляза, че историята трябва да се помни и да се съпоставя с настоящето, тъй като и в днешно време далеч не сме се спасили от чудовищните утопии на тоталитаризма.

„Това е заплаха, която дебне непрекъснато за съжаление. Виждаме как под формата на някакви нови популистки нагласи се възкресяват тези мрачни, жестоки утопии на тоталитарните идеологии. Всички сме заплашени непрекъснато и от раждането на нови идеологии за съжаление виждаме как това се случва и в демократични страни.”

Политизирането на темата за Народния съд трябва да спре, категоричен е професорът. Освен това престъпленията на комунизма трябва да бъдат всеобщо признати и думата „антикомунизъм” да влезе смело в речника на всеки българин.

„Докато не превърнем думата „антикомунизъм” в една съвсем нормална дума, няма да може да има в България нормални обществени отношения. ”

Младите хора трябва да се ангажират повече с такива сериозни политически и исторически въпроси, да знаят за тях и да могат да ги анализират, смята проф. Недечев. По думите му това е единствената гаранция, че миналото няма да се повтори.

Цялото интервю с проф. Михаил Неделчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук