Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи посредничество за уговаряне на посещение на германски депутати при германските войски, служещи в турска военна база, за да се намеси решение на спора между съюзниците Германия и Турция.

Столтенберг прави предложението в момент, когато Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от спора с Берлин. Турция се отказа от искането Германия да съдейства за разследване на стотици германски компании, които според Анкара може да са имали връзки с тероризма.

От друга страна Германия става все по-притеснена от мерките на президента Реджеп Ердоган срещу турската опозиция след опита за преврат миналата година – загриженост, породена от ареста този месец на шест активисти за правата на човека, включително един германец.

Добавяне на напрежение е отказът на Турция да позволи на немските членове на парламента посещение на войниците, разположени в две въздушни бази в страната.

Това накара Германия да придвижи войските, участващи в кампанията срещу „Ислямка държава” от турската база „Инджирлик” до Йордания.

Рискът от по-нататъшни дисбаланси в турско-германските отношения предизвиква дълбока загриженост в НАТО и сега го подтиква да се намеси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!