НАТО предвижда България да вложи в отбрана 2,18% от БВП тази година
Снимка: НАТО/БТА

По данни на НАТО тази година България ще вложи в отбрана 2,18 на сто от БВП, показват документи, разпространени от алианса в навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта във Вашингтон през юли.

Отбранителни разходи на нашата страна за тази година възлизат на 2,325 милиарда долара, а през 2023 г. са били 1,992 милиарда долара. Данните сочат за трайно увеличение от 2020 г. насам.

Средната численост на въоръжените сили е спаднала с 0,6 на сто спрямо данните за 2014 г., когато страните от НАТО си поставиха за цел разходите им за отбрана на бъдат две на сто от БВП.

Припомняме, че след като България от десетилетия не бе инвестирала сериозно в отбрана, понеже нямаше изгледи за евентуална заплаха, а страната е членки на НАТО, изведнъж агресията на Русия в Украйна създаде нови реалности относно отбраната. През последните 2-3 години страната ни започна да усилват своите възможности за отбрана и съответно да увеличава военния си бюджет.

В момента втората най-гореща точка след Балтийските страни и Полша е Черноморският регион, и Слава Богу, това беше осъзнато и от нашите политици и от нашите съюзници от НАТО.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук