Йенс Столтенберг
На снимката: Йенс Столтенберг

Руското струпване на войски около Украйна изглежда продължава, въпреки че Москва обяви изтеглянето на повече сили. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Чухме от Москва заявки за готовност за продължаване на дипломатическите усилия, но досега не сме видели никаква деескалация на терен“, заяви Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Напротив, изглежда, че Русия продължава да увеличава военните си сили„, каза той.

Столтенберг заяви, че „предстои да видим дали ще има руско изтегляне.

„Ние, разбира се, следим много внимателно какво прави Русия в и около Украйна. Това, което виждаме, е, че те са увеличили броя на войските си и още войски са на път“.

В сряда Русия заяви, че военните учения в анексирания от Москва Крим са приключили и че войниците се връщат в гарнизоните си. Ден по-рано тя обяви изтегляне на войските от границите на Украйна.

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че струпването на руски войски по границата „продължава да бъде причина за безпокойство“.

„Има сигнали, които поне ни дават надежда. Но е важно да наблюдаваме внимателно дали тези думи ще бъдат последвани от дела“, каза тя.

Столтенберг заяви, че Москва все още запазва способността си да предприеме голямо нападение срещу Украйна и заяви, че НАТО остава „подготвена за най-лошото“.

Той призова Москва да осъществи трайно изтегляне на силите си от границата и предупреди, че Русия „винаги премества сили напред-назад“.

„Ако те наистина започнат да изтеглят силите си, това е нещо, което ще приветстваме. Но предстои да видим“, каза той.

„Само фактът, че има движение на сили, на бойни танкове, не потвърждава истинско изтегляне“.

По-рано днес Русия съобщи, че военните учения в анексирания от нея Крим са приключили и че войниците се връщат в гарнизоните си. Преди броени дни украинският президент Володимир Зеленски обяви днешния 16-ти февруари за Ден на единството. Според него именно на този ден може да започне руска инвазия в страната му.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук