Народно събрание, парламентарен контрол

Народното събрание прие на второ четене измененията в Закона за електронното управление. По силата на промените се закрива досега функциониращата Държавна агенция „Електронно управление“ и въз основа на нея е създава Министерство на електронното управление.

Със законодателните промени се разшириха правомощията на министъра на електронното управление Божидар Божанков, който ще е председател на Съвета по киберсигурност и пряко ще отговаря за машините за гласуване.

Министърът на електронното управление ще управлява и Дирекция „Информационни технологии“, която се прехвърля от транспортното министерство към новото ведомство в структурата на МС.

Министърът ще има редица правомощия, като Министерството на електронното управление, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване по методика, която ще утвърждава министърът на електронното управление.

Срещу тази поправка възразиха от ДПС.

„Министър, който е от определена политическа сила, ще има влияние и върху този процес. Да не забравяме, че министърът не е безпристрастен“, каза депутатът Мюмюн Мюмюн.

ДПС и ГЕРБ възразиха Съвета по киберсигурност да се председателства не от вицепремиер, както е досега, а от министъра на електронното управление.

„Смятаме, че с тази промяна в някаква степен се неглижира киберсигурността и ролята на Съвета по киберсигурност“, каза Михаил Илиев от ГЕРБ, настоявайки този текст да отпадне.

В защита на предложението от мнозинството уточниха, че Съветът по киберсигурност е консултативен, а не контролен орган.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук