Йенс Столтенберг
на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако тя атакува Полша и балтийските страни. За това предупреди днес генералният секретар на алианса в интервю за полския всекидневник „Жечпосполита“, предаде Франс прес.

„Чрез мощно присъствие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме много мощен сигнал на Русия: при атака срещу Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс“, заяви Йенс Столтенберг на фона на започващата днес среща на върха на НАТО в Лондон.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита на балтийските държави, ако Алиансът не признае групировките, срещу които Турция се бори, за терористични.

„Ако нашите приятели в НАТО не признаят за терористични организации онези, които ние смятаме за терористични организации…, то ние ще застанем срещу всяка стъпка, която бъде направена там“, предупреди турският президент.

Ердоган заяви още в Анкара, че Турция очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористичните заплахи.

Още миналата седмица стана ясно, че Турция блокира предложение на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, докато не получи пълна подкрепа за борбата си срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Според публикации в турските медии Анкара не е подкрепила документа, тъй като няколко държави са блокирали друг план, в който СЗН са упоменати като заплаха за националната сигурност на Турция. Начело на тези държави според турския печат са били САЩ.

Вчера турски източник от сигурността заяви пред Ройтерс, че Турция не изнудва НАТО с отхвърлянето на плана за защита на балтийските държави и Полша.

Турция, Франция, Германия и Великобритания ще имат отделна среща покрай срещата на върха на НАТО. По думите на Ердоган те ще обсъдят преди всичко плановете на Турция да установи зона за сигурност в Североизточна Сирия, които към момента срещат критиките на европейските съюзници на Анкара.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!