Ресорната парламентарна комисия изслуша двамата кандидати за шефове на КПКОНПИ – Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти” и Симеон Найденов, предложен от „Воля”.

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен”, заяви Сотир Цацаров и уточни, че не предвижда увеличение на щата на комисията.

И добави:

„Дирекция Антикорупция трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”, каза Цацаров.

Той добави, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия.

„Не се нуждае да може да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия. Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС. Правомощията, които има КПКОНПИ са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити”, каза Цацаров.

По думите му не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

„Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. Приемане на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен”, посочи още Сотир Цацаров.

От своя страна Симеон Найденов каза:

„Антикорупционната култура на хората трябва да залегне в програмата на училищата и университетите”, заяви Симеон Найденов по време на представянето на концепцията си.

Найденов обяви, че кадровата обезпеченост към момента не е достатъчна и следва да се увеличи съставът на дирекциите като се подберат нови качествени хора, които да имат нужните познания и желание да работят срещу корупцията.

„Всички тези нови кадри да преминат проверка за почтеност, ще предложа и по-адекватно заплащане за тази важна и отговорна работа”, каза Найденов.

Той говори и за разширения на сградния фонд на КПКОНПИ.

„Ще бъдат преразгледани изискванията за попълване на данъчните декларации за имуществени интереси, тъй като считам, че настоящите са малко усложнени и не всички лица, които към момента попълват декларации трябва да го правят това”, заяви още той.

Кандидатът за председател на КПКОНПИ посочи, че е бил и от двете страни на бариерата – и като обвинител, и като защитник.

Според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

Двамата кандидати отговориха на въпроси, зададени от народни представители и неправителствени организации. Пет от най-активните организации в сектор „Правосъдие“ обявиха предварително, че няма да депозират въпроси към номинираните за председател на КПКОНПИ, за да не легитимират „опорочената”, според тях, парламентарна процедура.

„Едни и същи лица и кръгове атакуват и Антикорупционната комисия, и прокуратурата”, каза Цацаров в отговор на въпрос за ниското доверие към КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Без да посочва имена, той каза, че това са „хора с интерес комисията да не работи“.

„Всеки, който е със запорирано имущество, няма как да е позитивно настроен към тази комисия“, мотивира тезата си Цацаров:

На финала на изслушването депутатите решиха двете кандидатури да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в пленарната зала, очаква се това да се случи следващата седмица.

Цацаров има пълната подкрепа на ГЕРБ и „Обединените партньори“, вероятно ще бъде подкрепен и от ДПС.

Социалистите не издигнаха кандидат, защото смятат, че не парламентът, а президентът трябва да определя председателя на Антикорупционната комисия. Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов, а колегите й щели да гласуват по съвест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!