В Гърция транспортът е блокиран. Не се движи нито един влак в цялата страна. Причината е поредната национална стачка, която обявиха гръцките синдикати заради безработицата и ниските доходи в страната.

Освен железопътният транспорт е засегнато и мореплаването. Всички плавателни съдове остават на котва, а пристанищните работници обявиха протестни демонстрации на всички портове по обяд.

Метрото и градската железница в Атина също не се движат, както и автобусите в Солун.

Гърция, стачка

В ефективни протестни действия са лекари, учители, държавни служители и работещите в общините. Синдикатите призовават за масово участие в протестните демонстрации в цялата страна.
Исканията на протестиращите са за по-високи заплати и пенсии, мерки за борба с безработицата, повече средства за здравеопазване и образование, както и подкрепа към фермерите.
Днешната 24-часова стачка се провежда в знак на протест срещу проектобюджета, който се обсъжда в парламента.
Това е първият бюджет на Гърция след приключването на спасителната програма за икономиката на страната. В него, както гласят и изискванията на ЕК, е заложен излишък от 3,5% на цената на съкращаване на публични разходи.
ЕК вече одобри бюджета на Гърция, но в доклада й се посочва, че страната трябва да продължи с реформите и да остане внимателна.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!