болница, соколи

От най-обикновено почистване на човката до пълна ендоскопия на вътрешните органи – болницата в Абу Даби предлага грижи за най-скъпите домашни любимци в Обединените арабски емирства. Издържаната от правителството болница за соколи е най-големият в света център за медицинско обслужване, изследвания и дресиране на тези птици.

„Суперинтересно е да се работи с тях, никога не омръзва“ – сподели директорът на заведението Маргит Мюлер, германски ветеринар с над 25 години практика в лечението на тези птици.

Поради скоростта си в полет от 300 км/час, соколите могат сериозно да пострадат при сблъсъка си с плячката или ако не преценят добре кацането си. Друг проблем е ако ядат заразено месо.

Заниманията със соколи са важна част от културното наследство на арабите от тази страна и околните държави, като Саудитска Арабия, и корените му са отпреди хилядолетия. Птиците са нещо повече от домашни любимци и заниманията с тях са повече от спорт, което прави болницата още по-важна за притеснените собственици, чийто любими птици са се разболели или са прекарали инфекция. Болницата отваря врати и за туристи, които търсят личен контакт с животните.

Соколите са международно признати за застрашени от изчезване и в ОАЕ е законно да човек да има само такива, които са излюпени в плен. Страната издава на соколите отделни паспорти и те пътуват със собствениците си в самолетите,  често с дузини наведнъж, за специални ловни експедиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук