В Мианмар продължават ожесточени протести

Най-малко 18 души са били убити в неделя в Мианмар при продължаващите протести в страната.

Това е най-кървавият ден от демонстрациите, започнали след военния преврат от 1 февруари, посочват от отдела за човешки права към ООН, откъдето призовават международната общност да се намеси и да спре репресиите.

Властите са открили огън по тълпи от демонстратори в най-големия град – Янгон, след като преди това не са постигнали успех в опитите да разгонят протестиращите със зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и предупредителна стрелба във въздуха. Информация за смъртни случаи има в Янгон, Давай и Мандалай, съобщава Би Би Си.

На различни места в страната протестиращите с пластмасови предпазни шлемове и ръчносглобени щитове са се изправили срещу полицаи и военни в пълна бойна екипировка,.

„Крайни действия неизбежно ще бъдат предприети“ срещу „бунтуващите се протестиращи“, коментират от държавната медия Global New Light и допълват, че армията до момента се е въздържала, но не може да игнорира „анархистките тълпи“.

Протестите в ООН започнаха след като армията взе властта в страната и задържа ръководителя на правителството Аун Сан Су Чи и по-голямата част от ръководството на партията ѝ.

До военния преврат и редица протести в Мианмар се стигна след дни на ескалиращо напрежение между правителството и влиятелните военни. Армията седмици наред настояваше, че изборите в Мианмар през ноември са били белязани от нередности и измами.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан коментира в неделя, че администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя за „допълни действия“ срещу тези, които са отговорни за насилствената реакция срещу протестите. Щатите вече наложиха санкции на военни лидери на Мианмар.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук