Протест Махса Амини
Снимка, публикувана в социалните медии, показва хора, които се отправят към гробището на 40 ден от смъртта на Амини

Откакто преди два месеца в Иран избухнаха антиправителствените протести, са убити най-малко 58 деца, някои от които на възраст едва 8 години.

По данни на организацията „Активисти за правата на човека в Иран“ 45 момчета и 12 момичета на възраст под 18 години са били убити от началото на протестите на 16 септември, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини по време на задържането ѝ от полицията, предаде „The Guardian“.

Съобщава се, че само през изминалата седмица пет деца са били убити от силите за сигурност, тъй като насилието в цялата страна продължава.

Сред загиналите миналата седмица е деветгодишният Киан Пирфалак, който е един от седемте души – включително 13-годишно дете – убити в западния град Изех в сряда.

Говорейки на погребението на Киан в петък, семейството му заяви, че службите за сигурност са открили огън по семейната кола, в която Киан е седял до баща си. Иранските служби за сигурност отрекоха да носят отговорност за смъртта му, като обвиниха за стрелбата „терористи“.

Нарастващият брой на смъртните случаи на деца в Иран се случва на фона на ескалиращото насилие в градовете на страната, където протестите не дават признаци на затишие.

Семейства в Иран разговаряха с „Обзървър“ за смъртта на децата си, които според тях са били убити от правителствените сили.

Хасан Дарофтадех заяви, че синът му Кумар винаги е казвал на семейството си, че ще израсне като „велик човек“. Вместо това, казват те, Кумар се е превърнал в мъченик, след като е загинал по улиците на родния си град Пираншахр в Западен Иран на 30 октомври. Баща му казва, че той е починал, след като е бил прострелян многократно с метални сачми от близко разстояние.

„Кумар просто е стоял на улицата. Дори не е казал и дума. Не знам с каква съвест са го мъчили. Пираншахр е малък град. Тази нощ нямаше никакви протести, но въпреки това те убиха сина ми мъченически. Той беше съвсем малко момче“, казва Дарофтадех.

„Съкрушен съм. Кумар беше спасителният пояс на майка му“, каза той. „Иранският режим отрича да го е убил. По-късно казаха, че са го убили „чужденци“. Не знам как офицерът, който е убил сина ми, прегръща собствените си деца. Не знам как спи през нощта“.

Същия следобед – който оттогава правозащитните организации наричат „кървав петък“, след като 93 души бяха убити в цял Иран – 17-годишният Мохамед Егбал отива на петъчна молитва, когато е прострелян в гърба от снайперист в Захедан, столицата на провинция Систан и Белуджистан. По данни на Амнести Интернешънъл този ден в Захедан са били убити 10 деца.

Мохамед Егбал е работил като строителен работник от деветгодишна възраст, за да издържа многодетното си семейство, и е мечтал да спести достатъчно пари, за да си купи смартфон и да си открие профил в Instagram.

Последните му думи са били към непознат човек, според един от роднините му. „Той помолил случаен минувач: „Моля те, вземи мобилния ми телефон от джоба ми и се обади на баща ми. Кажи му, че съм бил прострелян“. Роднината добавя, че когато пристигнали в болницата, за да го търсят, семейството намерило „военна зона“.

„Мъртви тела лежаха по пода, а писъците и виковете на майките изпълваха въздуха“, казва роднината.

Членът на семейството каза, че след смъртта си тийнейджърът е бил обявен за терорист в проправителствените медии. „Те казаха, че Мохамед е сепаратист. Той беше само дете, нямаше представа какво означава да си сепаратист.

По данни на правозащитната група Hengaw от началото на протестите в провинция Кюрдистан са загинали 12 деца – три от тях са загинали при задържането им от иранските специални сили. Още 200 кюрдски тийнейджъри са били арестувани, а 300 са били ранени след обстрел от страна на правителствените сили.

Седмица след смъртта на Мохамед Егбал 17-годишният Аболфазл Адинехзадех излиза на улицата в родния си град Машхад и никога не се прибира.

„Погребахме Аболфазл с повече от 50 сачми от пушка, които все още бяха в тялото му“, казва член на семейството. „Медицинският екип успя да извади само 27. Страхуваме се за майка му и сестрите му, които са съкрушени и никога няма да могат да се примирят със смъртта му“.

Семейството му казва, че тийнейджърът е бил мотивиран да излезе на улицата от любов към трите си сестри. „Аболфазл беше възпитано дете и тъй като беше израснал с три сестри, той добре знаеше пред какви предизвикателства са изправени иранските жени. Той беше истински феминист, който искаше равни права за мъжете и жените“, казва един от роднините му пред „Обзървър“.

„Веднага щом сестрите му научиха новината [че е застрелян], те се затичаха към улицата, крещейки името му. Цялото семейство е неутешимо. Той беше обожаван от всички нас“.

Младите хора са в челните редици на антирежимните протести, които започнаха, след като Махса Амини загина в ареста на иранската нравствена полиция. Тя беше арестувана за това, че не е носела правилно хиджаба си.

Смъртта на две тийнейджърки – Ника Шакамари и Сарина Есмайлазадех, за които се твърди, че са били пребити до смърт от силите за сигурност заради протести, предизвика допълнително възмущение.

Видеоклипове на ученички от цялата страна, които протестират срещу убийството им, като свалят хиджабите си и свалят снимки на върховните лидери на Иран, се разпространяват в социалните медии, което води до нахлуване в училища, където децата са бити и задържани. Според учителския съюз на Иран друго 16-годишно момиче, Асра Панахи, е починало, след като на 18 октомври е било нападнато от силите за сигурност в класната си стая в северозападния град Ардабил.

Нападенията над деца в училищата продължават според Hengaw, която съобщи, че 16-годишно момиче от Кюрдистан е на животоподдържаща система, след като се хвърлило от полицейски микробус, след като е било арестувано в училището си миналата седмица.

Според ХРА от началото на протестите са убити над 380 протестиращи и са задържани над 16 000 души, включително деца. Властите оспорват тази цифра.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук