Пакистан, експлозия

Мощна бомбена експлозия в ислямско училище в покрайнините на северозападния пакистански град Пешавар уби най-малко 8 ученици и рани 136 други.

Полицията твърди, че предварителните разследвания сочат, че бомбата е избухнала минути след като е оставена чанта.

Няколко ученици са в критично състояние. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Според властите, учители и служители в медресето (ислямско духовно училище) са сред ранените.

Атентатът е извършен, докато виден религиозен учен е изнасял лекция за исляма в главната зала на медресето „Джамия Зубайрия“, съобщи полицейският служител Вакар Азим. По думите му, предварителните разследвания показват, че бомбата е експлодирала няколко минути след оставяне на чанта в медресето.

Телевизионни кадри показват повредената основна зала на семинарията, където е извършен атентатът. Залата е осеяна със счупени стъкла и килимът е изцапан с кръв.

Полицията съобщи, че при нападението са използвани поне 5 килограма взривни вещества.

Първоначално полицията заяви, че при бомбардировките са убити и ранени деца, които учат в училището, но по-късно преработи доклада си, за да информира, че учениците са били в средата на двадесетте.

Много роднини се събраха в градската болница „Лейди Рединг“, където мъртвите и ранени ученици бяха отведени с линейки и други превозни средства.

Според официалната информация, сред ранените са и афганистански студенти, които учат в семинарията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!