медицински хеликоптери
Снимката е илюстративна

От години при всяка трагедия в планината или по пътищата на страната властите чинно обещават, че скоро и ние ще имаме медицински хеликоптер. След 13 години в Европейския съюз страната ни продължава да бъде единствената в общността, която не разполага с такава машина. Всеки се пита, толкова ли е скъпо?

Колко струва един медицински хеликоптер и колко трябва да е богата една държава, че да може да си го позволи?

Оказва се, че цената на един медицински хеликоптер е 4 милиона евро. Горе долу това е цената на хилядите погубени човешки животи за последните 14 години у нас. И не говорим за клетите „неподготвени“ планинари. Тук става въпрос за 800-те жертви годишно на катастрофи и хилядите, загубили битката за живот само, защото са получили инфаркт и инсулт на неправилното място. Защото болниците у нас, които имат необходимата апаратура и кадри да оказват помощ в подобни случаи се броят на пръсти. А при наличие на медицински хеликоптер колко ли от тези хора, неполучили навременна помощ биха били живи?

Дали цената си заслужава? Оказва се, че тези човешки животи струват колкото няколко километра магистрали. За магистрали обаче има пари – и от Европа, и от бюджета. Докато за хеликоптер явно е много важно парите да са европейски.

Това става ясно от изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов за „24 часа“.

“Особено важно е да се знае, че покупката на медицинския хеликоптер ще е с европейски средства, а не с пари от държавния бюджет”, гордо казва министърът.

Наистина ли това е най-важното? Какво лошо има здравното министерство да се похвали, че е намерило пари от бюджета за такава важна инвестиция, каквато е медицински хеликоптер? Не е ли по-удачно да се хвалим с парите от Европа за магистралите и стадионите, а тук просто да се опитаме да покажем, че парите от бюджета могат да отидат и за спасяване на човешки животи?

И ако България няма пари за един медицински хеликоптер при 130 милиарда лева Брутен вътрешен продукт какъв член е на Европейския съюз?

Поредното обещание е, че до дни ще стартира обществена поръчка за медицински хеликоптер. Успокояващото е, че поне по времето на Кирил Ананиев като здравен министър е било направено „детайлно пазарно проучване за ценовите диапазони на подобни съоръжения“. Според него в Европа средната цена на медицинските хеликоптери била около 20 млн. лева. Въпреки че в публикация на страните на Европейската комисия четем, че подобна машина струва 4 милиона евро.

Според експерти в тази област един такъв нов хеликоптер струва около 8 милиона евро.

Сметките нещо пак не излизат, но пък дано да е за добро. Може би по-високата цена ще гарантира по-бързата доставка и може би най-накрая ще се похвалим със заветния медицински хеликоптер.

Въпреки че според експерти на страната ни са нужни поне 3 подобни машини. Дано се намерят пари не само за закупуването им, но и за поддръжката им. За да може повече хора да получат шанс за живот и да не съжаляват, че са останали в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук