кметове президента
На снимката: Президентът разговаря с представители на общините

На среща с президента Румен Радев кметове от цялата страна се оплакаха от бездействието на прокуратурата. Според представителите на Националното сдружение на общините основен проблем е системното несправяне с битовата престъпност.

Кметове подчертаха пред президента, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата. От държавното обвинение често отказвали да ги квалифицират като престъпления. Кметовете призоваха и за трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата.

Достъпът до здравни грижи също остава проблем в малките населени места

Друг сериозен проблем е липсата на достъп до здравеопазване в малките населени места.

„Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната“. Това също поискаха представителите на сдружението.

Според тях, завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места. По думите на кметовете, системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

От сдружението ще връчат на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти. Кметовете очакват държавният глава да ги постави след изборите по време на консултациите с партиите за съставяне на следващото правителство.

Радев: Парите от „Плана за възстановяване“ трябва да стигнат и директно до хората в малките общини

„Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България”. Това е заявил пред представителите на местната власт президентът Румен Радев.

Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени. Според Румен Радев значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и така че да достигат до хората в по-малките населени места.

Държавният глава посочи като пример в тази посока внесеният от президентската институция проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха към Плана за възстановяване, която ще позволи навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените населени места.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук